luni, 4 martie 2013

Corabia lui Noe

Noe a intrat în arcă împreună cu fiii săi, cu soţia sa şi cu soţiile fiilor săi, pentru ca să scape de apele potopului.  Dintre vitele curate şi necurate, dintre păsările şi toate animalele mici care mişună pe pământ au intrat în arca lui Noe două câte două, mascul şi femelă, aşa cum Dumnezeu i-a poruncit lui Noe.” Geneza 7:7-9
Este posibil asa ceva? Ce reprezinta Arca? Ce numar de animale ar fi incaput? Cate animale era necesar de luat in Arca?
Biblia descrie constructia corabiei in felul urmator: “Fă-ţi o corabie din lemn de gofer.   Să îi construieşti nişte pereţi despărţitori; şi să fie acoperită cu smoală pe interior şi pe exterior.Această corabie să aibă următoarele dimensiuni: lungimea – trei sute de coţi, lăţimea – cincizeci de coţi, iar înălţimea – treizeci de coţi.Să-i faci un acoperiş care să fie cu un cot mai mare decât dimensiunea ei; şi pune uşa pe una dintre laturile acesteia. Corabia să aibă trei nivele: unul situat în partea de jos, al doilea la mijloc, iar al treilea sus.” Geneza 6:14-16
In acest fel, Arca reprezinta o nava cu trei nivele de dimensiuni mari aproximativ 150x25x15 metri. Corabia fiind scufundata numai pe jumatate in apa, deplasamentul ei constituia 20.000 tone. Astfel de deplasament au navele ca “Ivan Franko”, “Taras Șevcenko” sau “Shota Rustaveli”. Corabia lui Noe nu a avut analogie pana la aparitia navelor maritime moderne. Cel mai surprinzator este faptul ca raportul dintre lungimea si latimea corabiei care este folosita in prezent de 6/1, asigurind performanta optima navei de navigare in deriva. Raportul dintre inaltime si latimea corabiei ii dadea stabilitate, eliminind posibilitatea clatinarii la bord in orice conditii. Suprafata totala a puntilor corabiei constitua 9 300 metri patrati, iar volumul 43 000 meri cubi, ceea ce este echivalentul a 569 vagoane de tren pentru transportul ovinelor, care pot sa adaposteasca dupa normele internationale 240 persoane fiecare. Animalele insa, cel mai probabil au fost luate cele care nu ajunsesera la maturitate, deeorece ele trebuiau sa se inmultesca cat mai mult posibil dupa “debarcare”.
 Cate animale ar fi trebuit sa ea Noe cu el in corabie? Dupa parerea specialistilor, pe Pamant exista 1 075 100 specii de organisme vii. Insa multe din ele nu aveau trebuinta sa fie luate la bord. Aceste sunt – 21 000 specii pesti, 1 700 specii ale tunicatelor, 600 specii echinodermelor, 107 000 specii moluste, 10 000 specii coelenterates, 500 specii bureti de mare, 30 000 specii protozoare. Desinestatator au putut sa aiba grija majoritatea din 838 000 specii artropode si 35 000 specii viermi, multe mamifere acvatice, amfibii, reptile si insecte. In acest fel la bordul acestei gigantice ferma de animale plutitoare era necesar de luat doar aproximativ 35 000 de animale individuale, care ar fi ocupat vasul doar un sfert din capacitatea lui, oferind suficient loc pentru echipajul din 8 persoane, provizii de alimente si furaje.
 Totusi, multi experti considera, ca nu era absolut necesar inr-o aprovizionare foarte mare de provizii, fiindca scaderea cu mai mult de doua ori a valorii presiunii atmosferice in doar 40 de zile pe seama distrugerii stratului de vapori de apa din afara atmosferei, ar fi trebuit sa duca la scaderea brusca a procelor metabolismului la organismele vii neobisnuite cu acest fenomen, iar multe animale sar fi putut afla intr-o stare de incetinire apropiata de anabioza.
 Apropo, dimensiunile aceste destul de mari descrise in cartea Geneza, inca o data pune la indoiala mifizmul sau falsificarea textului. Deoarece pe timpul lui Moise se considera posibila navigarea pe mare doar cu corabii mici, iar numarul animalelor cunoscute de abia daca depasea cateva sute. Cu siguranta falsificatorul sau inventatorul istoriei mai firesc ii era sa-l prezinte pe Noe ca pe un mos care salveaza animalele sale pe o corabiuta mica. Nu ar fi fost trebuinta de o constructie de asa dimensiuni gigantice, in cazul daca nu a fost un potop global ci doar o inundatie locala, ar fi fost mai usor de migrat in alt loc unde nu ar fi fost afectata de inundatie.
 Din pacate istoria nu a pastrat mentionari despre ce fel de copac pe timpul lui Noe purta denumirea de gofer. Parerea cercetatorilor contemporani in acest aspect este impartita. Unul din punctele de vedere afirma ca gofer – una din varietatile stejarului, alta opinie presupune ca ar fi vorba de material sintetic. Dar poate cu timpul expeditiile regulate in zona Araratului vor dezvalui acest mister.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu