miercuri, 13 martie 2013

Daca universul este tanar, de ce vedem stelele?


Unele stele se afla la o distanta de miliarde ani lumina de la noi. Un an lumina — este distanta parcursa de lumina intr-un an. Inseamna aceasta, ca Universul nostru in realitate are miliarde de ani?
Raspuns la aceasta intrebare delicata ne da noua cosmologie creationista. Dar pentru inceput sa clarificam cateva lucruri: ca sa aflam timpul parcurs de la stela la noi, trebuie de impartit aceasta distanta la viteza miscarii, adica: Timpul = Distanta, ipartit la viteza (T=D/V). Atribuind aceasta formula miscarii luminii de la stelele indepartate, noi putem calcula, ca timpul in care lumina ajunge la noi este de miliarde de ani. Cineva poate sa se indoiasca ca distanta de la stele la Pamant este in realitate asa de mare, dar aceste indoieli nu au argumentatie. Sunt o multime de metode cu care astronomii masoara distanta si nici un savant creationist nu va afirma ca eroarea este asa de mare ca miliardele de ani lumina sa le rezumi la cateva mii.

Daca viteza luminii C este constanta, atunci in ecuatia noastra ramane doar una schimbatoare — timpul. Printre altele, teoria relativitatii lui Einstein de cateva decenii afirma lumii, ca timpul nu este constanta. Dupa teoria lui Einstein (care este sustinuta de observatii experimentale), timpul se curbeaza sub influenta a doi factori — viteza si gravitatie. Teoria relativitatii generalizate a lui Einstein — cea mai buna din teoriile moderne a gravitatiei, ea afirma ca gravitatia Pamantului curbeaza timpul.
Acest efect multe ori a fost masurat experimental. Ceasurile, situate pe acoperisurile cladirilor cele mai inalte, unde gravitatia pamatului este un pic mai mica, merg mai repede decat jos, asa cum e si descris in ecutia teoriei relativitatii generalizate (TRG).
Cand concentratia materiei este foarte mare sau destul de densa, destorsionarea gravitationala poate fi asa de mare, ca nici lumina nu este in stare sa o strabata. Ecuatia TRG arata la hotarul invizibil, inconjurat de o astfel de concentratie a materiei (asa numitul ''orizontul evenimentelor'' — punctul in care razele luminii nu pot sa strabata gravitatia si ''se intorc'' inapoi), timpul in sensul direct se opreste.
Noua cosmologie creationista a doctorului Russell Humphreys rezulta din ecuatia TRG cu conditia, daca noi admitem ca Universul are limita. Cu alte cuvinte, universul are centru si margini si daca noi am fi calatorit in spatiul cosmos mai devreme sau mai tarziu noi am fi ajuns la locul in care dupa el materie nu mai exista. In aceasta cosmologie Pamantul se afla aproape de centrul Universului; anume aceasta ne vine noua in minte cand ne uitam la cerul instelat.
Dar daca Universul are limite, atunci in directia catre centrul lui ar trebui sa functioneze efectul gravitational sumar. Ceasurile la marginile Universului ar trebui sa mearga cu alta viteza decat cele pe Pamant. Cu alte cuvinte, nu este suficient de afirmat, ca Dumnezeu a creat Universul in sase zile. Desigur, El a creat universul anume in sase zile; Dar dupa care ceasuri? Dupa care timp? (Daca noi zicem ''dupa timpul lui Dumnezeu'', inseamna ca noi am uitat, ca anume El a creat scurgerea timpului cunoscuta noua; Insusi Dumnezeu este in afara timpului, si sfirsitul ii este cunoscut Lui de la inceput).
Datele observate ne arata ca in trecut Universul sa largit, aceasta confirma si Biblia unde insusi Dimnezeu ne spune de cateva ori noua, ca in timpul Creatiei El ''a intins cerurile''. Daca Universul nu este cu mult mai mare decat cel accesibil observatiilor noastre, si daca in trecut el era doar cu cincezi de ori mai mic, decat astazi, atunci concluzia stiintifica dedusa pe baza TRG, ar insemna ca Universul trebuie sa se largeasca din starea initiala, in care era inconjurata de orizontul evenimentelor (ecuatia TRG presupune posibilitatea proceselor — ''gaura alba'', opusul ''gaura neagra'').
Cand materia trece de orizontul evenimentelor, personal acest orizont este nevoit sa se micsoreze, treptat transformanduse in nimic. Rezultand, ca intr-un anumit moment orizontul evenimentelor trebuia sa se atinga de Pamant. In acest moment timpul pe Pamant (in raport cu oricare alt punct departe de la Pamant) practic se oprea. Dar nici un observator de pe Pamant nu ar fi putut simti asta! In aceste ''miliarde de ani'' (in sistemul de calcul al miscarii luminii in cosmosul indepartat), de la care lumina ajunge la Pamant, stelele imbatrinesc si asa mai departe, pe Pamant nu trece nici o zi!
Intr-un oarecare sens se poate de presupus, ca daca observatorul de pe Pamant ar fi putut intr-un anumit moment de timp ''sa vada'' viteza, cu care se indreapta spre el lumina, lui i s-ar fi parut ca viteza acestei miscari este cu mult mai mare, decat viteza luminii c. Dar daca observatorul s-ar fi gandit sa masoare viteza luminii, aflanduse in cosmosul indepartat, el ar fi primit viteza obisnuita a luminii c.
Noua cosmologie creationista este bazata pe teoriile matematice si fizice, acceptate fara indoiala de majoritatea cosmologilor. Insa trebuie de remarcat faptul ca oamenilor le este caracteristic sa mai si greseasca si de aceea in lumina noilor descoperiri si teorii, ea poate suferii imbunatatiri, schimbari sau poate fi exclusa.

Un comentariu:

  1. Si, ma rog de ce ar fi viteza luminii o constanta? Poate pentru Terra si pentru capacitatea redusa a oamenilor de a genera lumina artificiala pana la o anumita intensitate... Poate ca intensitatea pe care o poate da omul artificial luminii, plaseaza lumina intre niste constante.
    Daca reduci sistemul solar la o scala de 15 milioane, vom avea o distanta intre Pamant si Soare de 10 km. Soarele va avea diametrul de 125 m, iar Pamantul va avea diametrul de 84 cm.
    In aceste conditii lumina de la Soare nu ajunge in 8 minute la Pamantul cu diametru de 84 cm ci ajunge instantaneu, aplicand constanta vitezei luminii redusa la dimensiunile noastre Planetare; dar in modelul solar real viteza luminii poate fi de 15 milioane de ori mai mare (undeva la 4.5 mii de miliarde de km/s) Einstein chiar spunea ca in Univers nu poti fi sigur de constanta vitezei luminii pe care o avem noi pe Pamant.
    Daca, pe Pamantul cu diametru de 84 de cm moleculele de pe suprafata sferei ar reprezenta echivalentul oamenilor, la o viteza a luminii de 300000000 km/s impartit la 15 milioane ar fi cam de 2 cm/s, ceea ce pentru o molecula e o viteza cam la aceeasi intensitate ca si pentru un om.
    Daca viteza luminii tine de capacitatea de a produce lumina la o anumita intensitate?
    De unde putem sti acest lucru? Ar fi interesant daca s-ar putea masura viteza luminii la nivel molecular.... cu o intensitate de nivel molecular raportata la capacitatea omului de a produce lumina...

    RăspundețiȘtergere