luni, 18 martie 2013

Sistemul Solar


In manualele scolare gasim binecunoscuta explicatie cum a aparut sistemul nostru Solar: ''Soarele, Pamantul si sistemul Solar in intregime sau format din substanta unui nor enorm din gaz si praf cu 4,5 miliarde de ani in urma''.
Ca de obicei, ne este prezentata acesta afirmatie ca si un fapt. In realitate ipoteza despre norul de gaz si praf este destul de problematica.
Cum a concluzionat un specialist, ''acesti nori sunt peste masura de fierbinti, peste masura de magnetici si peste masura de rapizi se invartesc''. Una din principalele probleme a acestei teorii se poate de ilustrat prin exemplul rotatiei patinatorului pe ghiata. Daca figuristul nu desface miinile, dar le lipeste de el, atunci el se invarte mai repede.
Acest efect este legat de asa numita lege a conservarii momentului numarului miscarilor. Momentul numarului miscarilor — este masa, inmultita la viteza, inmultita la distanta pana la centrul masei; in sistemele autonome el intodeauna ramane constant. Cand figuristul stringe miinile, distanta pana la centru se micsoreaza — altfel s-ar primi ca momentul numarului miscarilor nu ramine constant.
In presupusul model al formarii Soarelui nostru din nebuloasa cauzata de deplasarea gazelor spre centru ar fi trebuit sa aiba loc acelas efect, care ar fi facut ca Soarele sa se miste foarte rapid.
In realitate insa, Soarele nostru se misca foarte incet, iar planetele in jurul lui — rapid. Si cu toate ca Soarele ocupa 99% din masa sistemului Solar, lui ii revine 2% din momentul numarului miscarilor.
Acest model este contrar ipotezei nebuloasei. Evolutionistii au incercat sa gaseasca rezolvarea problemei; dar renumitul savant, specialist in sistemul Solar, doctrorul Stuart Ross Taylor a spus in cartea sa: ''Formarea de la inceput a momentului numarului miscarilor sistemului Solar ramane neclara''.
Inca o problema a ipotezei nebuloasei — formarea planetelor din gaz. Conform acestei teorii, pentru formarea planetelor Soarele trebuia sa treaca prin asa numita faza T-Tauri. Se presupune, ca in aceasta faza sa inceput vantul solar (cu mult mai puternic decat cel din zilele noastre), care trebuia sa elimine in plin proces de formare a sitemului Solar surplusul de gaz si praf. Conform acestui model, in sistem au ramas prea putine gaze usoare pentru formarea Jupiterului si inca a 3 planete gigantice gazoase. Reese ca aceste 4 planete nu ar trebui sa fie asa cum le vedem astazi ci mult mai mici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu