vineri, 15 martie 2013

Microuniversul


Inca un exemplu de organ cu elementele si functiile de o complexitate ireductibila, serveste urechea umana compusa din pavilion, canal auditiv-extern, timpan, ciocan, nicovala, trompa lui Eustachio, scarita, fereastra rotunda, canal semicircular, nerv vestibular, nerv auditiv, organul cohlee care transforma sunetul in semnale electrice si asa mai departe.

Pentru transmiterea sunetului, trebuie sa lucreze toate elementele, o mare parte din ele la randul lor sunt sisteme complicate cu multe componente. In lipsa macar a unui catus de putin element, toata sitema auzului este fara de folos, dupa cum ea este inutila fara celulele nervoase si a sitemelor de prelucare a informatiei in creer. Ca si ochiul, urechea la randul ei este creata deodata ca un tot intreg, ele nu puteau sa apara in rezultatul dezvoltarii treptate separate sau dezvoltate treptat in general fara scop. Sa afirmi contrariul, insemna sa crezi naiv ca daca detaliile ciasului sa le zdrunciuni in cutie 3 miliarde de ani, atunci neaparat se va forma ceasul … si inca si cu cuc. :).
Argumentul de mai sus se poate de atribuit nu numai altor organe a omului, ca de exemplu, creerul, inima, sitemului circulatiei sangvine sau respiratorii, dar si elementului de baza celula, micutul organ avand marimea aproximativa de 0,01mm (10 microni). Celula se poate de numit organ, deoarece ea reprezinta ca si o fabrica chimica, un microunivers, ce contine trilione de molecule cu legaturi complexe si cu 40 000 de functii.
Exista o problema nerezolvata pentru materialistii religiosi, care se numeste ''problema complexitatii ireductibile'' ("irreduciable complexity"). Din toate functiile celulei nu se poate de taiat nici una, inacceptabil de desprins nici o legatura, altfel celula moare. Astfel de sistema ce nu se supune micsorarii complexitatii trebuia sa apara deodata, in intregime, si sa-si indeplineasca functiile sale.
Pentru comparatie, in nava spatiala ''Viking'', care a studiat planeta Mars, pe un metru cub din volumul ei (incarcata cu electronica) se efectuau 1000 de functii. In celula umana — 40 000 de functii, cu un volum de 1 milioard de ori mai mic. Prin urmare, celula singur pe sine se reproduce si contine informatia necesara pentru crearea organismului in intregime. Nucleul celulei umane contine cu 100 de milioane de ori mai multa informatie pe o unitate de volum decat un cip de calculator, cu aceasta informatie se poate de completat aproximativ 10 milione de carti.

 Este de necrezut, ca asa o structura functionala atat de complexa si cu un reglaj precis sa apara intimplator. Asta ar insemna sa fii un fanat religios al acestei idei materialiste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu